BLOG

Etiketa stolovania nie je prežitok a už vôbec to nie je prejav snobstva. Ovládanie základných pravidiel etikety pri stolovaní je prejavom rešpektu a úcty k hostiteľovi či spoločnosti, s ktorou sedíme pri stole.

Zhrnuli sme pre vás 10 základných pravidiel, ktoré zvládne naozaj každý:

1. Predtým, než si sadneme za stôl, mobilný telefón si prepneme do tichého režimu a vložíme do vrecka. Dámy si ho vložia do kabelky. Určite telefón nepokladáme na stôl.

2. Počkáme, kým všetci prídu ku stolu a spoločne si za stôl sadneme.

3. Obrúsok si preložíme diagonálne na polovicu a položíme na kolená. Nezastrkujeme ho pod krk a ani nepokladáme vedľa taniera. Obrúsok je na to, aby sme ho použili, ak je treba. Ak sa potrebujeme od stola vzdialiť, obrúsok položíme na sedadlo stoličky.

4. Úplný základ pravidla pri používaní príboru pri viacerých chodov je, že príbor používame od okrajov smerom ku tanieru. Lyžička alebo vidlička nad tanierom je na dezert. O dopĺňanie pohárov sa postará obsluha.

5. Počas jedla sa neopierame o stôl s lakťami. Ak máme pri jedle jednu ruku voľnú, máme ju položenú na kolene.

6. Ak potrebujeme soľničku alebo napr. džbán na vodu, nenaťahujeme sa za potrebným predmetom cez stôl, ale poprosíme osobu najbližšie k predmetu sediacu, aby nám ho podala. A zároveň, ak nás niekto poprosí o soľničku, automaticky podávame celý podnos aj s koreničkou.

7. Pohár chytáme za jeho stopku, aby nebol dochytaný. Nevyzerá to dobre a pohár stráca tým svoj lesk. Ak je treba, ústa si pred napitím utrieme do obrúska. Ak máte dámy na perách rúž, jemne si ho otlačíme do obrúska a až potom sa napijeme.

8. Nebojte sa, sú jedlá, pri ktorých je akceptovateľné jesť aj rukami ako napr. kuracie krídieľka.

9. Stolovanie je spoločenská udalosť, pri ktorej sa zhovárame. Samozrejme, nie s plnými ústami.

10. A na záver - ak je stôl umiestnený pri stene, spoločensky významnejšie osoby sedia chrbtom k stene s pohľadom do miestnosti.

Niektoré body sú možno aj pre nás samozrejmosťou. Ak si spomeniete na týchto 10 bodov, z formálneho stolovania nemusíte mať obavy. Je to príjemná udalosť, tak si ju užite.