BLOG

   Degustácia vína sa v posledných rokoch dostala do obľúbenosti širšej verejnosti. Ponúkajú ju nielen vinárstva ale aj reštaurácie, kde si večeru môžete spríjemniť práve o tento zážitok. Je to stále viac vyhľadávaná príjemná spoločenská udalosť.

 Celý proces degustácie má svoju postupnosť, základy ktorej zvládne aj laik.

 Pripravili sme pre vás návod, ako by taká degustácia mala prebiehať.

Asio poháre na víno

 Na začiatok si povieme pár slov o pohároch.

 Degustačný pohár musí mať štyri dôležité vlastnosti:

- Musí byť z číreho skla, aby sme videli farbu vína.
- Dlhú stopku, aby teplo z našej ruky víno nezahrialo.
- Musí byť z tenkostenný, aby sa uľahčilo popíjanie.
- A musí mať dostatočný objem, aby poskytol priestor na vírenie vína.

 

Poháre na biele a červené víno sú rozdielne, čo má svoje dôvody.

   Pohár na červené víno má spodnú časť dostatočne širokú, aby sme ju mohli uchopiť v ruke a tak jemne víno dlaňou zahriať. Umožňuje vírenie vína a my si tak lepšie vychutnáme jeho buket.

   Pohár na biele víno má dlhšiu stopku a je štíhlejší. Dlhšia stopka drží naše prsty ďalej od pohára, aby víno zostalo čo najchladnejšie. A štíhlosť pohára pomáha udržiavať živosť vína.

Highland poháre na víno

Degustácia vína

Degustácia vína prebieha 4 krokmi, ktoré plynulo za sebou nadväzujú.

Poďme na to:

Krok 1

  Začíname pohľadom na farbu vína. Pohár pridržíme na bielom pozadí, aby sme zhodnotili farbu a čistotu. Farebné spektrum červeného vína sa pohybuje od tmavo fialovej až po tehlovočervenú, bieleho od zlatistej po jantárovú.

Len pre zaujímavosť: červené vína vekom blednú a biele tmavnú.

Krok 2

   Aróma. Získame ju krúžením pohára, čím sa uvoľňujú aromatické látky. Buket najlepšie vyhutnáme pri skle pohára a nie na strede.

Znalci vín spoznajú odrodu hrozna. Môžeme pokojne cítiť arómu ovocia, byliniek či kvetové tóny. Z vône môžeme zistiť chlebový alebo kvasnicový zápach - to prezrádza fermentačný proces. A nakoniec môžeme cítiť, či víno zrelo v dubových sudoch alebo v skle.

Krok 3

   Až pri treťom kroku sa dostávame k samotnej ochutnávke vína. Odpijeme si malý dúšok a podržíme ho v ústach. Úplnú chuť získame, keď víno v ústach jemne „prešľaháme.“ Pohybom vína na jazyku pocítime základne chute a dostaneme sa naspäť k čuchovým bunkám. Čo sme cítili nosom, sa nám potvrdí na jazyku.

Krok 4

   Pri poslednom kroku si zhrnieme celkový dojem vína. Víno nás môže osloviť chuťou či vôňou, alebo plnosťou.... A môže sa pokojne stať, že nás víno vôbec neosloví. Je to v poriadku. Sto ľudí – sto chutí.

bohemia poháre na víno

   Je dobré, ak ochutnáme viac vzoriek vína. Tak sa naučíme lepšie víno rozpoznať a rozlišovať.

   Pri viacerých vzorkách vína sa ľahko môže stať, že alkohol nám stúpne do hlavy. Preto sa odporúča vzorky neprehĺtať, ale ich vypľuť do nádoby na to určenej. Pri ochutnávke vín sa servírujú kúsky jabĺčok a syra, aby sa nám zneutralizovala chuť po danej vzorke.

   A na záver dobrá správa pre alergikov. Vyrábajú sa aj vína so zníženým obsahom histamínu. A tak o tento zážitok nemusia prísť ani ľudia s histamínovou intoleranciou.