BLOG

Premýšľali ste niekedy nad tým, aký je rozdiel medzi všetkými tými riadmi, ktoré vidíte v reštauráciách a rôznych obchodoch? Na akých tanieroch to všetko jedlo vlastne servírujú? Prečo niekde stojí jeden tanier toľko, čo inde celá veľká súprava? Ak si chceme vybrať jedálenskú súpravu správne, musíme si položiť niekoľko otázok.Jedálenský servis Antigoni

 Takže si ich poďme postupne prejsť.

1. Na aký účel kupujeme jedálenskú súpravu? Chceme ju požívať dennodenne či bude určená na zvláštne príležitosti?  

2. Na ako dlho si súpravu kupujeme? Chceme len módny výstrelok na dva roky, alebo chceme, aby vydržala čo najdlhšie? 

3. Potrebujeme, aby riad prežil všetky umývania v umývačke a bolo možné ho používať v mikrovlnke?

Z tohto vyplýva, že nám odpadávajú súpravy z plastu, riad maľovaný on- glaze a riad, na ktorom je strieborné či zlaté zdobenie. 

4. Z akého materiálu teda má byť riad?

Riad, ktorý má toho vydržať veľa, je najvhodnejší jednoznačne z kvalitného porcelánu. francis carreau - rosenthal

5. A teraz ďalšie dve otázky ktoré spolu súvisia.

Aký štýl sa nám páči? A ako máme zariadenú jedáleň či kuchyňu?

Pokiaľ nebudeme v blízkej budúcnosti prerábať priestory, mali by sme sa jednoznačne prispôsobiť tomu, ako máme zariadené priestory, v ktorých budeme najčastejšie stolovať. A až potom by sme mali orientovať podľa nášho vkusu. Nie je totiž nič horšie, ako keď v modernom interiéri podávate jedlo na síce krásnej, ale vidieckej súprave. 

6. Aké farby vyberať? A čo tak biela klasika?

V dnešnej dobe je už k dispozícii nespočetné množstvo prevedení bielych súprav. Od moderných cez klasické a stále sú biele, dokonca vzor môže byť vrytý do taniera. Väčšina farieb postupom času môže vyblednúť, hlavne používaním nekvalitnými prostriedkami na umývanie riadu. 

7. Pre koľko ľudí riad potrebujeme? Sme síce štyria, ale pravidelne sú u nás starí rodičia, máme na nich myslieť?

Pokiaľ je možné, počítajte naozaj zo všetkými ľuďmi, ktorých často naraz hostíte. Vtedy, keď už viete počet, budete vedieť či si kúpiť nejakú sadu v celku, alebo dnes je už možné kupovať taniere po kusoch. 

Brillance Fleura Sauvages

8. Čo vlastne potrebujeme aj pri základnom stolovaní?

Pri každodennom stolovaní nepotrebujeme žiadne klubové taniere a rôzne príručné servírovacie nádoby. Mali by sme však mať veľké plytké taniere, taniere na polievku, poprípade misky na polievku, dezertné taniere a misky na šalát. Tento základ môžeme ešte rozšíriť o misu a šalát, oválne servírovacie taniere a prípadne nádobku na omáčku. 

9. A čo cena?

Posledným rozhodujúcim faktorom by mala byť cena. Až keď si ujasníme všetky podmienky toho čo chceme, tak až vtedy si dajme cenový limit.

10. Keď už máme cenu určenú, tak sa môžeme rozhodnúť, akú značku si vyberieme. Lebo nech je cenový limit akýkoľvek, tak po zodpovedaní všetkých otázok sa vieme už aj rozhodnúť pre konkrétnu značku. 


V našom obchode nájdete porcelán len kvalitných značiek s dlhou históriou výroby a v rôznych cenových reláciách. A ak si predsa len neviete rady, napíšte, zavolajte, alebo nás navštívte v našej predajni, radi vám s výberom pomôžeme :)